Norveç'te kötü hava yoktur!



Norveçlilerin bir lafı var, "Kötü hava şartları yoktur, kötü elbise vardır" diye. Şimdi anlıyorum bu sözü... Adamlar güneşi zor görüyor. Misal 3 gün önce sonbahar havası vardı, bütün ağaçlar kahverengi yapraklar döküyordu, biz de sonbahar romantizmi yapıyorduk, bu sabah her yer bembeyaz!

Ve bu durum Mayıs ayına kadar değişmez diyorlar. Türkiye'de kar görünce hoplayıp zıplayan biz, burada sindire sindire bu eğlencenin tadına varabiliriz. 

Norveçliler bu duruma alışık tabi. Havaya, soğuğa aldırmadan sokağa atıyorlar kendilerini. Eksi 10 derecelere kadar çocuklarını dışarı çıkarmaktan imtina etmiyorlar. Yeter ki sıkı giyinsin! Atkı, bere, içlik ne varsa giyiyorlar. Zaten mağazalarda en çok içlik, eldiven, şapka ve mont satılıyor. 

Hatta Norveç'te okullar Cuma günü öğlen saatlerinde tatil yapmaya başlıyor. Burada herkes Cumartesi gününü dışarıda değerlendiriyor. Kimse kar veya kışa aldırmıyor. Bu gün de işte o kutsal Cumartesi günlerinden bir tanesi! İnsanlar sokaklarda, caddelerde. 

Pazar günleri ise bildiğiniz yatma günleri. Kimse dışarı çıkmıyor, marketler zaten kapalı. İnsanlar ekmek dahil alışverişlerini cumartesi gününden yapıyorlar. Türkiye'de pazar günleri veli nimettir ancak burada durum hiç öyle değil. Tatilse herkese tatil! Bizdeki gibi memurlar tatil yaparken özel sektör sürünmüyor. 

Edit: Mayıs ayına kadar sürer dedikleri yağışlı hava Nisan'a kadar devam etti. Bütün kış boyunca kar hiç durmadan yağdı. Kar yerden kalkmazken, buna bir de buz eklendi. Özellikle yağmurun yağdığı günler bize işkence oldu. Yer jilet gibi kayıyor! Normal kışlık ayakkabılarla yürümek imkansız. Bu nedenle çivili ayakkabı dedikleri bir ayakkabı çeşidi kullanıyorlar. 

Şu an Mayıs ayındayız ve maksimum 17 dereceyi gördük kuzeyde. Ama güneşin olması ve beyaz gecelerin başlaması sıcak ülkeye alışmış birisi için çook önemli. Şu an güneş batmıyor gibi. Gece 12'de hava yeni kararıyor, 1 buçuktan sonra yeniden aydınlanmaya başlıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'e iltica etmek -1

Norveç'e iltica etmek-3

Norveç'e iltica etmek-2