Kutuplarda nasıl oruç tutulur?


Hazır olun, Ramazan programlarından başı dönmüş Nihat hocayı (Hatipoğlu) bile rahatlatacak çok acayip bilgiler vereceğim size. Kolay değil, çok sevgili hocamız(!), "Kutuplarda nasıl oruç tutuluyor, sakız orucu bozuyor mu" sorularından perişan oldu. Her Ramazan aynı sorular sorular soruluyor, aynı cevaplar veriliyor ama sonuç değişmiyor. Neyse efenim, sizi bu "Kutuplarda oruç" derdinden kurtarayım bari.

Kuzey güney uzunluğu hayli fazla olan Norveç'te yaşıyorsanız, hele ki Norveç'in kuzeyinde bulunuyorsanız Ramazan ayı biraz çileli. Neredeyse 22 saat oruç tutuyorsunuz. Bu süre zamanla da uzuyor tabi... 

Bu uzunluk Norveç'te insanları farklı çözümler bulmaya sevk etmiş. Fetvayı tam bilmiyorum ama İslamda, gece ve gündüzün oluşmadığı bölgeler için bazı durumlar varmış, bir görüşe göre güneşin hareketlerinden zamanı tahmin ediyorsunuz (güneş batmıyor ama, alçalıp yükseliyor.) Bir diğeri, 'gece ve gündüzün oluştuğu en yakın bölgenin saatlerini dikkate alıyorsunuz' şeklinde. Bu sebeplerle Norveç'te yaşayan Müslümanlar Ramazan'da da anlaşamıyor.

Nasıl mı? Şöyle; 

1) Mekke'nin iftar saatini dikkate alanlar

Bu gruptakiler genelde Somali veya Sudan gibi Afrika kıtasından gelmiş insanlar. "Norveç saati (Diyanet'e göre ortalama 22 saat olan) çok uzun, insan bünyesi buna dayanmaz, hayata aykırı" diyerek Mekke saatini kullanıyorlar. Yani, "Biz Müslümanız, o yüzden Kabe saatini dikkate alıyoruz" deyip, Norveç'te yaklaşık ikindi namazının kılındığı saat olan ama Mekke'de iftar saati olan 18.00'i dikkate alıyorlar. Özetle, akşam 6 gibi iftarlarını açıyorlar.

2) Gece ve gündüzün oluştuğu en yakın yerin iftar saatini dikkate alanlar

Bu gruptaki Müslümanlar arasında Türkler de var. "Hiç güneş batmıyor" diye en yakın yerin iftar saatini uyguluyorlar. Örneğin, Norveç'in 3. büyük kenti olan Trondheim'da Danimarka'nın iftar-sahur saatleri dikkate alınıyor.

3)Diyanet'in saatini dikkate alanlar

Bu gruptakiler için "perişan olanlar" diyebiliriz. Çünkü vakitler epey sıkıntılı. Örneğin bu yıl iftar saati 23.05'te başladı ve her gün yaklaşık 3-5 dakika ilerledi. Şu an 23.45 gibi iftar yapıyorlar. Kadir gecesi 00.00'da iftar olacak. Sahur saati de bir o kadar kısa, 1 buçuk 2 gibi de sahuru bitirmiş olmanız gerekiyor. Bu gruptakiler aslında iftar ve sahur yapmıyor, direk sahur yapıyorlar :)

Bunun dışında da uygulanan saatler var ama aklıma gelen ve en yaygın uygulamalar bunlar. Şunu da ekleyeyim, her yazın bir de kışı var. Görüş ayrılıklarının en önemli sebeplerinden birisi de bu. Diyanetin saatini dikkate alan Türkler kışın da 3 saat oruç tutuyor. Mekke'nin oruç süresi yine 10 saatin üzerinde. Yaz ayında hangi saati dikkate alıyorsanız, kışın da onu uygulamalısınız deniyor. 

Bu uygulama, farklı kültürlerdeki insanların "birlikte iftar yapma" romantizmini de bozuyor tabi. İki oruçludan birisi akşam 6'da iftar yaparken, bir diğeri, gece 11 buçukta orucunu açabiliyor. Arada uçurum var yani...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'e iltica etmek -1

Norveç'e iltica etmek-3

Norveç'e iltica etmek-2